Posted on: May 15, 2020 Posted by: admin Comments: 0

Bij affiliate marketing betaal je commissie aan mensen die jou klanten of bezoekers aanleveren. De affiliate deelt dus informatie over diensten of producten op zijn website en verdient geld of commissie bij elk bezoek of aankoop. Afhankelijk van het contact tussen affiliate en adverteerder kan het een zeer warme en succesvolle vorm zijn van marketing. Maar hoe begin je nu eigenlijk met affiliate marketing?

Inhoud:

  • wat is affiliate marketing?
  • Hoe werkt het?
  • Affiliate marketing-netwerken
  • Waarvoor is het geschikt?
  • Tips & hints voor affiliates
  • Veelgemaakte fouten!

Wat is affiliate marketing?

affiliate marketingAffiliate marketing is een vorm van online marketing. Affiliates zijn mensen met een website of nieuwsbrief waarop ze zelf actief bepaalde producten of diensten promoten van adverteerders. Meestal via blogs op een website, maar het kan ook prima werken via nieuwsbrieven of social media.

Het lijkt daarmee op influencer- of contentmarketing maar een belangrijke eigenschap van affiliate marketing is dat de vergoeding variabel is. Meestal is dit een percentage of bedrag per aankoop is. Mocht iemand klikken op links in deze blogs of nieuwsbrieven en een product of dienst aanschaffen, dan verdient de affiliate commissie. De kosten (of verdiensten) van affiliate marketing zijn dus prestatiegerelateerd van verschillende factoren afhankelijk.

Groeien in affiliate marketing? IMU geeft sinds april het boek Online Marketing Tornado uit. Bomvol tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Het is dus in het belang van affiliates dat mensen na hun aanbeveling van producten of diensten vrijwel direct tot een aankoop willen overgaan. Vervolgens stuurt de affiliate ze door. De aankoop vindt dus plaats bij de adverteerder. Affiliate marketing is hiermee handig voor mensen met een blog, nieuwsbrief of site die zelf geen eigen webwinkel hebben.

Hoe werkt affiliate marketing?

online marketingAffiliate marketing is een beetje een aparte vorm van reclame. Bij andere vormen van reclame maakt een adverteerder meestal de advertenties en bepaalt hij een budget dat hij hiermee wil inzetten. Bij affiliate marketing heeft de affiliate juist veel invloed op de advertentie en het bereik daarvan.

Al zijn de rollen niet helemaal omgedraaid. De adverteerder bepaalt nog altijd welk product hij promotie voor zoekt en welke commissie hij daarvoor over heeft. Soms is dit een bedrag per bezoeker maar meestal is het een stukje commissie. Bijvoorbeeld vijf procent van het aankoopbedrag. Vervolgens bepaalt de affiliate hoe en waar hij de advertenties inzet. Hij kan bijvoorbeeld besluiten dat deze producten of diensten zo goed bij zijn doelgroep aansluiten dat hij hierover blogs gaat schrijven of deze producten noemt in een nieuwsbrief.

Het bereik wordt dus grotendeels door de affiliate bepaald en de adverteerder weet dus niet vooraf hoeveel geld hij per maand kwijt zal zijn aan de adverteerder. Al is dat meestal niet zo’n probleem als dit slechts een klein probleem van gemaakte omzet is.

Wil je jouw inkomen halen uit internet? Dan is affiliate marketing niet de enige manier! Bekijk ons overzicht waarmee je online geld kunt verdienen.

Affiliate marketing-netwerken

Adverteerders en affiliates kunnen elkaar direct benaderen maar er zijn ook gespecialiseerde netwerken. Bekende Nederlandse affiliate marketing-netwerken zijn Daisycon, Tradetracker en Awin. Hiernaast zijn er nog tientallen netwerken actief die soms gericht zijn op een niche of regio. Bij deze netwerken zijn al duizenden affiliates en adverteerders aangesloten en deze nemen ook alle techniek en administratie voor jou uit handen.

Pluy & PayZowel professionele affiliates als nieuwkomers werken veel met deze gespecialiseerde netwerken. Al kosten deze ook gewoon geld en is het niet heel moeilijk om zelf een campagne op te zetten. Via de software van Plug & Pay kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een kassa toevoegen aan jouw website waarbij je vooraf bepaalt welke commissie je (per product) wil aanbieden aan affiliates. Met unieke links voor partners, influencers, ambassadeurs of andere affiliates je zo eenvoudig zelf een affiliate marketing-campagne oprichten.

Zelf een affiliate marketing-campagne opzetten? Met Plug & Pay maak je in een handomdraai een kassa met commissie-overzicht per affiliate en product.

Waarvoor is affiliate marketing geschikt?

In theorie is affiliate marketing voor bijna alles geschikt. Zie het maar als een soort betaalde vorm van mond-tot-mondreclame. Als veel mensen jouw producten gaan aanbevelen op hun blogs, nieuwsbrieven of social media dan heeft dat een vergelijkbaar effect. Toch zijn er maar weinig adverteerders die er echt grootschalig gebruik van maken.

Zie affiliate marketing als een betaalde vorm van mond-tot-mondreclame.

Aan de andere kant kan het wel zorgen voor langdurige samenwerkingen tussen adverteerders en affiliates. Zeker als die gelijkwaardig is en de vergoedingen voor beide partijen in orde zijn. Voor veel producten en diensten is het dan een ideale oplossing.

Een reden dat affiliate marketing toch soms mislukt is omdat de verwachtingen vooraf te hoog zijn. Het opzetten van een campagne kan best intensief kan zijn, zeker in het begin. Want er zijn dus wel netwerken actief waarbij je vrij gemakkelijk een campagne op kunt zetten, maar ook hier is de kans klein dat affiliates het zomaar massaal oppakken. Ook is het maar de vraag of ze dit doen op de manier waarop jij zou willen dat mensen jouw producten aanbieden. Je moet ze hierbij een handje helpen. Eigenlijk moet je dus zelf al vrij actief enkele ambassadeurs van jouw campagne op gang helpen met bijvoorbeeld voorbeeldteksten, banners, voordelen, et cetera.

Adverteerders moeten in het begin ambassadeurs even op gang helpen.

Daarnaast is het soms lastig om de juiste vergoeding te vinden. Veel adverteerders zijn in het begin wat voorzichtig. Ze zijn bang dat de affiliates een deel van hun huidige klantenbestand ook zullen bereiken en dat ze dus veel kosten maken en maar beperkt nieuwe klanten vinden. Hierdoor werken ze in het begin vooral met lage vergoedingen wat er weer voor zorgt dat je in het begin soms maar een klein aantal affiliates krijgt.

Wat zal ik adverteren?

Er zijn veel mensen met een website en er zijn ook veel mensen die hier geld mee verdienen via affiliate marketing. Of deze er ook een serieus inkomen mee kunnen bereiken is sterk afhankelijk van welke campagne, product of doelgroep ze kiezen. Over het algemeen zijn bedrijven die zich op consumenten richten sneller geneigd om affiliate marketing in te zetten, dan bedrijven die vooral business-to-business werken. Maar er zijn zeker ook b2b-campagnes te vinden. Probeer verschillende producten uit en zie welke het beste bij je doelgroep en website passen en waar je de meeste winst op maakt.

Er zijn in grote lijnen natuurlijk wel een paar verschillen te noemen. Zo is het makkelijker om een digitaal product, zoals software, scripts en templates te verkopen dan niet-digitale producten zoals computers, meubilair en kleding. Mensen zijn bij de laatst genoemde producten nou eenmaal geneigd ze te willen aanraken, om het even in het echt te zien. En er zit natuurlijk ook nog een prijskaartje aan qua verzendingen! Bij digitale producten is het vrij simpel, je betaalt en je downloadt het product zo naar je computer.

Groeien in affiliate marketing? IMU geeft sinds 6 april het boek Online Marketing Tornado uit. Bomvol tips voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Tips en hints voor affiliates

Checklist voor affiliate marketingChecklist voor affiliate marketing.

Iemand zal niet zo snel een product kopen, omdat er toevallig alleen een link op je website staat. Het is daarom slim om te zorgen dat het product precies bij je website past.

Je kunt er een pagina aan besteden. Schrijf een pagina met informatie over het product dat je wilt verkopen en dan plaats je op het einde een link waar ze het kunnen kopen. Dit werkt over het algemeen goed en zul je ook bij veel affiliate marketing-websites tegenkomen.

Er zijn ook affiliate-campagnes waar ze jou deze informatie geven zodat je het op je site kan zetten. Het is af te raden om dit letterlijk over te nemen. Vaak passen de woordkeuzes totaal niet meer bij je website en doelgroep. En als je het zelf typt weet je zeker dat het uniek is! Het is misschien ook wel goed om het product eerst zelf te kopen en kijken hoe alles in zijn werk gaat en hoe goed het product eigenlijk wel of niet is. Zo kun je je eigen ervaringen hier over kwijt op je website, wat het alleen maar interessanter maakt voor je bezoeker om te lezen.

Veelgemaakte fouten!

Het komt vaak genoeg voor dat mensen, die nieuw zijn op het gebied van affiliate marketing, denken dat elke website geschikt is. Een nieuwe website waarop alleen teksten staan die zijn geschreven door adverteerders hebben eigenlijk nooit succes. Ook het plaatsen van veel banners werkt alleen averechts. De advertenties schrikken mensen af, en deze verlaten de website. Denk er niet te licht over en ga er serieus mee aan het werk. Een advertentie plaatsen die ergens niet thuishoort, doet meer kwaad dan goed.

Veel websites houden in het design geen rekening met advertenties. Als je zelf een website bouwt bedenk dan vooraf of je hier advertenties op wilt gaan vertonen. Het is zeer belangrijk dat je advertentie een onderdeel van je website lijkt. En wees kritisch op wat je plaatst. Meestal werkt het beter als je één advertentie op je pagina plaatst dan wanneer je hele site vol zit met advertenties. Plaats alleen advertenties die passen bij de inhoud van je website en bij je doelgroep en alleen op plaatsen waar deze het minst storend zijn.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over affiliate marketing zijn:

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van reclame dat lijkt op influencer- of contentmarketing maar waarbij de adverteerder en affiliate afrekenen op basis van wat er is gepresteerd. Veelal werkt affiliate marketing op basis van een percentage commissie, maar er kan ook op basis van kliks of zelfs vertoningen worden afgerekend.

Wanneer is affiliate marketing slim om in te zetten?

Je kunt affiliate marketing voor vrijwel alles inzetten. Toch zijn er maar weinig adverteerders die er actief gebruik van maken. Dat komt omdat affiliates best veel vrijheid hebben. Hierdoor heb je als adverteerder niet meer jouw hele campagne in de hand.

Ook is het vrij intensief om een campagne te starten. Het instrueren van affiliates over de voordelen van jouw producten kan tijdrovend zijn. Het is dus niet slim als je campagne maar een korte looptijd heeft. Ook werken affiliate-campagnes meestal met nofollow-tags, waardoor affiliate marketing niet zo handig is als je momenteel heel actief bezig bent met zoekmachineoptimalisatie.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Als je alleen een paar procent commissie verdient wanneer iemand werkelijk iets koopt nadat hij op een link op jouw website heeft geklikt, dan lijkt het alsof affiliates er niet snel veel geld mee kunnen verdienen.

In grote lijnen is dit waar. Grote sites met veel bezoekers verdienen meestal meer als ze met hun advertenties voor werkelijk alle views of kliks geld krijgen. Maar als er een goede match is tussen de affiliate en de adverteerder, en de teksten werkelijk goed zijn afgestemd, dan kan de conversie (kans dat iemand iets koopt) soms hoog oplopen.

Als het een win-win-situatie voor zowel de adverteerder als de affiliate oplevert kunnen dit soort deals soms erg lang blijven bestaan en affiliates er echt heel veel geld mee verdienen. Dan is er eigenlijk geen maximum wat je kunt verdienen. Er zijn affiliates die echt de juiste snaar bij meerdere campagnes weten te raken en hiermee in slechts een paar jaar tijd miljonair zijn geworden.

Source