Posted on: July 19, 2020 Posted by: admin Comments: 0

Misschien wel hét belangrijkste onderdeel van je tablet, naast het beeldscherm, is de verbinding met internet. Zonder een regelmatige toegang tot het internet ben je nergens met je tablet. Een verbinding met een WiFi netwerk is de meest voorkomende optie. Helaas gaat dit soms fout en zijn er problemen met het maken van een WiFi verbinding met je draadloze thuisnetwerk. Gelukkig zijn er oplossingen voor de melding ‘authenticatie probleem’! TabletGuide zet de meest voorkomende problemen met internettoegang op je tablet op een rijtje.

Heb je zelf nog tips, adviezen of problemen die te maken hebben met het aansluiten van je tablet op draadloos internet via WiFi? Laat ze dan weten in de reacties!

Heb je nog geen poging gedaan of wil je hulp? Lees dan de handleiding: je Android tablet verbinden met Internet via WiFi.

De oplossingen voor verbindingsproblemen op je tablet zijn gecategoriseerd in de groepen ‘wachtwoord invoer’, ‘verbinding’ en ‘router’. Ga na wat voor jou het issue kan zijn waardoor je geen internetverbinding op je tablet krijgt via WiFi.

Wachtwoord invoer – problemen

Om een verbinding te krijgen met je router dien je een wachtwoord in te voeren. We gaan er vanuit dat je dit wachtwoord kent.

Vaak wordt onbewust het verkeerde wachtwoord ingevoerd. Je kunt het wachtwoord zien, in plaats van de bolletjes, door te selecteren dat je het wachwoord kunt zien. We raden aan om dit sowieso te doen. Hierbij nog enkele tips die voor een verkeerd wachtwoord kunnen zorgen:

 • Let op hoofdletters, cijfers en leestekens. Voer alles correct in. Let op dat een ‘S’ niet weergegeven wordt door een ‘5’ of andersom. Ook het cijfer ‘0’ wordt wel eens gelezen als een hoofdletter ‘O’. Zorg dat je het correcte wachtwoord kent en invoert.
 • Zorg dat je de correcte instellingen gebruikt voor het toetsenbord. Gebruik een Nederlands of Belgisch toetsenbord. Dit kun je controleren en aanpassen via ‘Instellingen >Taal en invoer’. Een verkeerde instelling van het toetsenbord kan verkeerde tekens opleveren waardoor het wachtwoord niet herkend wordt.
 • Is het wachtwoord recentelijk gewijzigd? Dan kan het zo zijn dat het oude wachtwoord nog steeds gebruikt wordt. Zorg dat je tablet het netwerk vergeet en meldt je daarna opnieuw aan bij het netwerk.
 • Controleer of het wachtwoord klopt met een ander apparaat. Kun je met een ander apparaat met hetzelfde wachtwoord wel verbinding maken?

9 van de 10 keer is het wachtwoord verkeerd ingegeven, wat de melding ‘authentication problem’ of ‘authenticatie probleem’ genereert. Probeer eerst bovenstaande methoden voordat je verder gaat.

Verbinding via WiFi – problemen

Je moet zorgen voor een goed signaal naar je router.

 • Ga zo dicht mogelijk bij je router in de buurt zitten zodat het signaal zo sterk mogelijk. Heb je een zwak signaal dan kan het zijn dat de authenticatie van je tablet en draadloze router niet correct verloopt met meldingen als ‘Authentication problem’ of ‘Authenticatie probleem’. Let op: de WiFi antenne van een tablet is vaak zwakker dan die van een laptop. Het bereik is daardoor vaak ook minder ver.
 • Controleer of niet teveel WiFi signalen uit de omgeving op dezelfde frequentieband zitten. Deze kunnen elkaar verstoren waardoor een WiFi verbinding niet te maken is of vaak wegvalt. Met deze WiFi scanner app kun je checken hoeveel signalen in de buurt dezelfde frequentie gebruiken. In de router kun je de frequentie van je eigen signaal bepalen. Het invoeren van een ander bandnummer, met minder andere signalen, kan het probleem verhelpen.
 • Kijk of toevallig niet een netwerk is ingesteld met dezelfde naam bij de WiFi instellingen. Als dat het geval is, verwijder dan alle netwerken met die naam en meldt je tablet opnieuw aan bij het netwerk.

Router – problemen

Ook kan het zo zijn dat de router de tablet niet herkent of dat de tablet niet compatibel is met je router.

Om sommige problemen te constateren en mogelijk op te lossen dien je in te loggen in je router. Via Google vind je de methode voor jouw router. Zoek op ‘inloggen op [merk & type]router’ waarbij je het merk en type van je router ingeeft. Je zult vanzelf het antwoord vinden.

 • Kijk of je tablet compatibel is met je router. Routers kunnen signalen versturen via de standaarden 802.11a, 802.11b, 802.11g en 802.11n. In de router kun je instellen van welke standaard gebruik wordt gemaakt. Moderne routers ondersteunen alle vier de standaarden. Controleer bij de specificaties van je tablet welke standaarden je tablet ondersteunt. Deze moeten overeenkomen.
 • Controleer het veiligheidsprotocol van je router, bijvoorbeeld WPA of WPA2. Moderne Android tablets herkennen het protocol en kiezen deze automatisch. Soms wordt een protocol niet ondersteund door en tablet. Kies dan een andere beveiligingsmethode welke wel wordt ondersteund door je tablet. Gebruik bij voorkeur WPA2, wat de meest veilige optie is. Vaak weken tablets ook met een TKIP of AES standaard. Probeer ook dit eens te wijzigen in de router. Om WPA/WPA2 en TKIP/AES te wijzigen moet je inloggen in de router.
 • Sommige routers maken gebruik van WPS-beveiliging. Soms kan dit roet in het eten gooien. Schakel in de router WPS tijdelijk uit om te kijken of je de tablet nu wel zonder problemen kunt verbinden met de router via WiFi.
 • De proxyserver en het IP-adres worden vaak automatisch gedetecteerd en gebruikt door de tablet. Helaas is dit niet altijd het geval. Je kunt eventueel handmatig een proxy (welke door de routerfabrikant of internetprovider moet zijn gegeven) of IP-adres (wat je kunt aangeven in de router) invoeren bij de geavanceerde opties. Let op: bij een standaard internetverbinding via een bekende provider en normale router zul je in principe nooit handmatige instellingen hoeven te gebruiken.
 • Elke router heeft een maximum aantal connecties. Mogelijk is dit aantal bereikt en dien je een andere verbinding te stoppen zodat jouw tablet wel toegang krijgt tot de WiFi router. Je kunt andere WiFi-ontvangers uitzetten of in de router de verbindingen verwijderen.
 • Sommige gebruikers hebben ingesteld dat de router haar naam (SSID) niet uitzendt. Deze instelling kan er soms voor zorgen dat je tablet geen connectie kan maken.
 • Soms helpt een simpele herstart van je router.

Overige problemen & oplossingen

 • Probeer een soft reset van je tablet. Bij een soft reset zullen je instellingen en je data behouden blijven.
 • Zet de tablet kort op ‘vliegtuigstand’ of ‘flight mode’ en zet de ‘vliegtuigstand’ daarna weer uit. Bij sommige gebruikers schijnt dit soms te helpen.
 • Als je verbinding maakt met een WiFi hotspot, bijvoorbeeld bij een horecagelegenheid, dan dien je vaak, na het aanmelden bij de hotspot, de voorwaarden te accepteren. Open de browser en als het startscherm niet automatisch verschijnt, probeer een willekeurige website (bijv. www.tabletguide.nl) te bezoeken. Vaak wordt je automatisch geleid naar de aanmeldpagina waar je de voorwaarden kunt accepteren.

Heb je zelf nog tips, adviezen of problemen die te maken hebben met het aansluiten van je tablet op draadloos internet via WiFi? Laat ze dan weten in de reacties!

Was dit nuttig?

+953 -2019

Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het ‘Tablet tips en trucs’ overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.

Source